META name="Author" content="Sanal Ülke">

Sanal Ülke

Sanal Ülke

Panik Bozukluk nedir

Panik bozukluk çocukluk yaşlardan itibaren görülebilir çocuklarda özellikle okula başlangıç günlerinde ortaya çıkar. Panik bozuklukları yaş ilerledikçe azalıyor ve olaylara bakış açımız gün geçtikçe değişiyor.

Korku tepkileri 5 ila 9. aylarda oluşmaya ve görülmeye başlar. Korkunun en çok yaşanması 3. ve 11. yıllara rastlar. Üç yaşında korku uyandıran şey, çocuğun çevresinde var olan nesne, kişi ve olaylardır. Yaş iyice büyüdükçe korkular yetişkin profiline biraz daha benzer. Okul başarısı gibi sosyal korkularda artış olurken, hayali nesnelerden duyulan korkularda azalma görülür.

Kimyasal analizlere bakıldığında panik bozukluk yaşamış ve daha sonra beyin sıvılara bakıldığında genetik olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bunun başlıca nedeni, zihinsel gelişimde oluşan ilerlemedir. Bir bakıma insan yavrusu, çevresinden ve kendi içinden gelen korkuları yenerek, aşarak olgunlaşır. Örneğin, bir bebek için her şey korkutucu olabilir. Gürültüler, alışılmamış bir nesne, bir yabancı yüz gibi. Bebek, acıkma, susama, altının ıslanması gibi kendi içinden gelen neden ve ihtiyaçlara da korku tepkisi gösterebilir.


1965 yıllarında ilk defa panik bozuk tedavisi meydana çıktı ve başarı sağlanmıştır. Daha sonraki yıllarda panik bozuklukların tedavisi gerçekleşmiştir.

Çocuklar henüz zihinsel gelişimlerini tamamlamamış olduklarından çevrelerindeki pek çok nesne yeni ve ürkütücü görünebilir. Çocuk çevresini tanıdıkça, beden gücü ve zihin yetenekleri geliştikçe, korkularını tek tek yener.