META name="Author" content="Sanal Ülke">

Sanal Ülke

Sanal Ülke

Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir, tedavi yöntemleri nelerdir?

 

Temizlik titizlik çok ise ve aşırıya kaçıyor ise dini takıntılar, namz kılarken rahatsız eden düşünceler varıyor ise. Cinsel takıntılar rahatsız edici boyutlarda ise. Birine zarar vermekten, kendini camdan atacağını zannedebilir. Bu gibi obsesyonlar vardır.

Musluk açık mıydı? gibi takıntılar da meydana gelmektedir. Tabiatta bile vardır. Çölde yaşayan bir karına türü var ve ağzındaki parçayı yuvaya koydum mu koymadım mı diye sürekli içeri dışarı girip çıkıyor. Obsesif Kompulsif kişilik bozukluğu Yaşam boyu obsesifliğe yakalanma civarı yüzde 3 oranındadır.


Obsesyonun türkçe karşılığı saplantıdır. Saplantı, yineleyici, ısrarlı, anksiyeteye (sıkıntı, bunaltı) neden olan ve istenmeden gelen (intrusive), benliğe yabancı (ego distonik) düşünce, dürtü ya da imajlar (düşlem, hayal, zihinsel resim)dır.

Bu tür rahatsızlık içerisinde olanlar tedavi olmak isterler ama başaramayanlar da vardır, genetik geçiş ve aile eğitiminin de etkisi bulunmaktadır. Her şeye karışma huyu da vardır bu tür obsesyon içerisinde olanlarda.  Mükemmeliyetçilk ve her şeye çeki düzen vermek obsesif kişilik bozukluğu özelliği sayılabilir. Genelle kadaınlar tertip düzen sevdikleri için bu tür duygulara kapılabilirler.

Obsesyon için günlük dilde şüphe, evham, kuşku gibi kelimeler kullanılır. 

Diğer yazı: http://www.nakliyat-ankara.com/ev-alirken-dikkat/